Ik ben vrijwilliger of wil dit worden

Wil jij iets betekenen voor leerlingen in Utrecht? En wil je tegelijkertijd jouw eigen vaardigheden verder ontwikkelen en je netwerk uitbreiden? In Utrecht zijn er verschillende vrijwilligersorganisaties waar je je bij aan kunt sluiten. Je kunt het beste informeren bij het desbetreffende initiatief. Lees

Vrijwilliger

Als taal- en huiswerkmaatje begeleid je een Utrechtse leerling in de leeftijd van 4 tot en met 16 jaar. Na een intake en het volgen van een (online) starttraining, start je met het begeleiden van de leerling. Per organisatie verschilt de aanpak. Veel begeleiding is nog online. Je hebt wekelijks 2 tot 3 keer contact gedurende een half tot één uur. Dit doe je op afstand, bijvoorbeeld via de telefoon, Skype of WhatsApp. Inmiddels zijn ook fysieke ontmoetingen weer mogelijk (binnen RIVM-richtlijnen) in de thuisomgeving, in de wijk of de bibliotheek. De begeleiding focust zich op studievaardigheden, huiswerk en taalvaardigheid. Maar je helpt de leerling ook bij zijn of haar algemene ontwikkeling. Waar nodig heb je ook contact met de school. Je wordt vaak begeleid door een vrijwillige coördinator of projectleider waar je regelmatig mee afstemt over de voortgang en het contact met de leerling.

Coördinator op afstand

Als vrijwillige coördinator ben jij het aanspreekpunt voor een aantal maatjes. Je organiseert het (digitale) koppelingsgesprek tussen de vrijwillige maatjes, de leerlingen en hun ouders. Je bent daar zelf ook (digitaal) bij aanwezig. Vanaf dat moment ben je het eerste aanspreekpunt voor de maatjes. Met vragen over de begeleiding van hun leerling komen ze eerst bij jou terecht. Jij denkt mee en verwijst eventueel door. Aan het einde van het traject zorg je voor een goede (digitale) afsluiting tussen de maatjes en de gezinnen. Je bent als coördinator de spil in de organisatie. In je werk word je ondersteund door een projectleider. Lastige casussen worden samen besproken. Al jouw werkzaamheden voer je op afstand uit, digitaal of telefonisch. Lees meer over aanmelden als coördinator.

Webinars & inspiratie

Als vrijwilliger voor het Stadsnetwerk Taal & Huiswerk kun je je kennis en vaardigheden verder ontwikkelen door gebruik te maken van de beschikbare webinars en inspiratie.

Aanmelden of vragen?

Je kunt je ook via Taal Doet Meer aanmelden voor een vrijwilligersfunctie binnen het Stadsnetwerk. Zij kunnen met je meedenken over welke functie passend is. Je kunt hier meer informatie vragen of je kunt je aanmelden als coördinator op afstand.