Over ons

De Gemeente Utrecht, vrijwilligersorganisaties, de Vrijwilligerscentrale Utrecht, basisscholen en middelbare scholen, hogescholen, Universiteit Utrecht en Bibliotheek Utrecht werken samen aan gelijke kansen voor alle leerlingen van 4 tot en met 16 jaar in Utrecht. We investeren samen in de kwaliteit van ondersteuning voor leerlingen. Dit doen wij onder de noemer Stadsnetwerk Gelijke Kansen. Het Stadsnetwerk Taal & Huiswerk is onderdeel van deze samenwerking.

Wat is het Stadsnetwerk Taal & Huiswerk?

Verschillende Utrechtse organisaties bieden ondersteuning aan leerlingen op het gebied van taal en huiswerk. Toen in het voorjaar van 2020 kinderen en jongeren door het coronavirus niet naar school konden, is deze ondersteuning erg belangrijk gebleken. Zeker wanneer ouders hun kind zelf beperkt kunnen ondersteunen bij taal en huiswerk. Er zijn daarom ook nieuwe initiatieven ontstaan in de stad. Een voorbeeld is het vrijwilligersinitiatief ‘Thuisschoolmaatje’ van de middelbare school ‘Academie Tien’, dat landelijk is overgenomen door de VO Raad. Leerlingen waren gekoppeld aan een maatje en hadden een paar keer per week een half uur contact door te videobellen. De maatjes praatten met de leerlingen en hielpen hen bijvoorbeeld met het maken van een planning. Dit initiatief is inmiddels opgenomen in “Studenten Helpen Scholieren”.

Op onze website vind je een overzicht van een aantal organisaties die werken met vrijwilligers. Zodat leerlingen, ouders, leerkrachten en andere doorverwijzers snel een geschikt maatje kunnen vinden. En zodat Utrechters die zelf vrijwilliger zijn of dit willen worden snel aan de slag kunnen en zich kunnen blijven ontwikkelen.

We zijn met elkaar in overleg over de manier waarop we het Stadsnetwerk in de toekomst vormgeven.

Stadsnetwerk Taal & Huiswerk in de media